Αναβαθμίζονται με έργα οι υποδομές στην Ελαφόνησο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού - Τι αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο νησί

 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού - Τι αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο νησί

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ελαφονήσου υπέγραψαν στην Ελαφόνησο την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και η δήμαρχος Ευσταθία Λιάρου, με αντικείμενο την αναβάθμιση των υποδομών στο νησί.

Ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνα Τζινιέρη και άλλους συνεργάτες του, επισκέφθηκε την Ελαφόνησο όπου είχε συνάντηση με τη δήμαρχο και κατοίκους στο δημαρχείο του νησιού.

«30 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό»

«Τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την υποστήριξη του νησιού, το οποίο επλήγη και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Η Ελαφόνησος, κάθε χρόνο, φιλοξενεί πολλές χιλιάδες ανθρώπους και προσφέρει στην εθνική οικονομία. Ως εκ τούτου, έχουμε υποχρέωση, από τα χρήματα που εισπράττουμε, να φροντίσουμε για τις υποδομές του νησιού, πολλές από τις οποίες τις στερείται», σημείωσε ο Π. Νίκας.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2020 θα έχει γίνει ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων, όπως επίσης η οριζόντια και η κάθετη σήμανσή τους. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ζήτησε να υποβληθούν άμεσα μελέτες για: α) κατασκευή πεζοδρομίων, φωτισμού και αναπλάσεων στα δρομάκια του οικισμού, β) δενδροφυτεύσεις και γ) αναβάθμιση του γηπέδου και τοποθέτηση χλοοτάπητα σε αυτό.

Ευρεία συζήτηση έγινε, επίσης, για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και για τη μελέτη που αφορά στο λιμάνι του οικισμού, ενώ εξετάστηκαν επίσης τρόποι για την επίλυση προβλημάτων και αποκατάσταση ζημιών στον αγωγό ο οποίος υδροδοτεί το νησί από την απέναντι ακτή, τα Βιγκλάφια. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα δόθηκαν εντολές από τον περιφερειάρχη, ο οποίος πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις μελέτες τον Δήμο Ελαφονήσου, θα συνδράμουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι το Πάσχα του 2020 θα επισκεφθεί εκ νέου την Ελαφόνησο προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο στα αντικείμενα της προγραμματικής σύμβασης.

Μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο, ο περιφερειάρχης, οι συνεργάτες του, η δήμαρχος Ελαφονήσου και άλλα στελέχη επισκέφθηκαν με καραβάκι το θαλάσσιο στενό ανάμεσα στο νησί και τα Βιγκλάφια, όπου βρίσκεται βυθισμένος οικισμός του Παυλοπετρίου, μυκηναϊκής περιόδου, που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο υποθαλάσσια μνημεία.

Δείτε αφιέρωμα του BBC στο συγκεκριμένο υποθαλάσσιο αρχαίο μνημείο, στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος

Χρήστος Πετρούλιας